Haber Giriş Tarihi : 30.01.2023 14.40  Haber Güncellenme Tarihi : 30.01.2023 14.40

Zafer Çarşısı ‘Kafe’ salonunda toplanan gönüllülere hitabeden dernek başkanı Beyazıt Ekiz, hibrit olarak adlandırılan tohum çeşidinin ancak bir defaya mahsus olarak kullanılabildiğine dikkat çekerek, ‘Coğrafyamız ve bölgemizin doğa koşullarına uyum sağlayan atalık tohumlarımız kuşaktan kuşağa aktarılabilen özelliği ile sağlıklı ürünler vermektedir. Yerli tohumlar kullanılmadığında ülkemizin gıda güvenliği tarım yapan ve tohum üreten çok uluslu şirketlerin eline kalır’ dedi.

 ATALIK, DAHA BESLEYİCİ VE DAYANIKLI

Atalık tohumların bulundukları iklime, toprağa ve coğrafyaya asırlar içinde uyum sağladıklarını belirten dernek başkanı Ekiz, atalık tohumların daha dayanıklı ve daha besleyici olduğunu söyledi.

Ekiz, GDO’lu veya hibrit tohumun kullanılmasının gıdada bağımlılığa ve açlığa neden olabileceğini hatırlatarak, ‘Atalık tohumlar kullanılmadığı takdirde dirençli ve besleyici gen kaynakları kaybedilir. Sonuç olarak GDO’lu ve hibrit tohumlar yaygınlaşır’ ifadesini kullandı.

Dernek yöneticileri Temimdar Kıreker, Gülseren Ekiz ve Nazan Şenpınar’ında hazır bulunduğu buluşmada gönüllü yurttaşlarla yazlık atalık tohum takası yapıldı. ( Haber : Uğur ÇINAR – Fotograf : Arap ÇATAROĞLU )